Fransa’nın Paris kentinde, Pomf ve Thud’ın 20. bölgedeki ofisinlerinde bilgisayar oyunları, kartonlar, hard diskler hepsi birbirine girmiş durumda. Klasik bir ofis havasını burada bulamamamız dışında ortalığın ?biraz dağınık? hali Iron Squid finallerine çok az kalmış olmasına bağlanabilir. StarCraft2 turnuvası Paris’in büyük kongre sarayında gerçekleşiyor olacak. Bu büyük organizasyonun başında daha henüz otuzlu yaşlarında bile olmayan iki kardeşi, Alexandre ve Hadrien Noci kardeşler bulunuyor ? oyunseverler onları ?gerçek adlarıyla? yani Pomf ve Thud olarak tanıyorlar. Bu iki genç insan, Blizzard tarafından üretilmiş bu strateji oyununun seanslarına sesleriyle eş zamanlı olarak katkıda bulunuyorlar ve oyunla ilgili yorumları internette çoktan fenomen olmuş durumda.
26 Ocak cumartesi günü Paris’in Kongre sarayının o büyük salonunun tıka basa olacağını ve aynı zamanda binlerce meraklının bilgisayarının başında bu olayı canlı yayından izleyeceğini herkes zaten önceden biliyordu. Fransızlar bu büyük organizasyonu Alexandre ve Hadrien Noci kardeşlere, pardon! Pomf ve Thud’a borçlu.
Hadrien’e göre ?bir StarCraft2 mücadelesinde yorumcuların kim oldukları, oyuncuların kim olduklarından bile daha önemli?.
Tıpkı ?gerçek? sporlarda olduğu gibi, – ülkemizde özellikle futbol yorumculuğunun başlı başına bir sektör olmasını dikkate alırsak (*)- StarCraft2′ de gerçekleşen eylemlerin, uygulanan stratejilerin, oyuncuların kariyerlerinin analizini yapan profesyonel yorumcuları var.
Başlangıçta bir youtube fenomeni
Noci kardeşler bilgisayar oyunlarını 2010 yılında yorumlamaya başlamışlar. Youtube üzerinden yorumlar yapan bu iki kardeşi kısa bir süre içinde orijinal ve rahat tarzlarından dolayı StarCraft2 oynayıcıları ? ya da müritleri- tarafından takip edilmeye başlamışlar.
Hadrien durumu tarif ederken şöyle diyor: ? fransızca konuşuyor olmamız, esprili üslubumuz, basit cümlelerle konuşuyor olmamız, birazda reality show tadında bir program yapıyor olmamızdan dolayı insanlar bizde kendilerini buluyorlardı, kendilerine çok yakın buluyorlardı?. Çok kısa bir süre içinde Pomf ve Thud bu tarz oyun yorumculuğunun kendiliğinden Fransa’daki temsilcisi olarak buluyorlar kendilerini. En az izlenen videoları bile 10bin civarında izlenmiş.
Klasik spor yorumcularında olduğu gibi, birbirini tamamlayan bir ekip, bir ikili olmalarının, başarılarının arkasında olan en önemli faktör olduğu söylenebilir. Thud son derece sakin ve olaya teknik açıdan yaklaşıyor, Pomf ise hiperaktif. ?Thud oyunu en ince ayrıntısına kadar inceleyen biri, oyunu kazanma yolunda küçük kurnazlıkların peşinde? diyor Alexandre, abisinin onayını alarak. Pomf ise tam aksine bir biri ardına espri patlatıyor ve oyunun en heyecanlı yerinde ?krize? girebiliyor.
Kendi Yapım Şirketleri
Bugüm itibariyle kullandıkları YouTube kanalı 50 milyon defa izlenilmiş ve yaklaşık 50.000 üye barındırıyor. Kendi kulvarlarında artık gerçek anlamda şöhret olan Noci kardeşler artık olaya daha profesyonel bakmaya başlamışlar. ?Bir yıl boyunca reklam almayı reddettik, bizi izleyen insanlara reklam dayatmak istemiyorduk? diyor Pomf. ?2011 Eylül’de sponsorluk teklifleri gelmeye başlamıştı, bazı müsabakalara yorumlarımızla katılmamız isteniyordu, bazı yayıncılar onlar için video hazırlamamızı bile istiyordu? diye ekliyor Thud. Böylelikle kendi şirketleri olan Alt Tab production’ı kurmaya karar verirler.
?Profesyonelleşirken, en önemli özelliğimiz olan samimi tutumuz ve kanka muhabbetimizden uzaklaşmamaya gayret gösterdik? diyerek anlatıyor yaşadıkları süreci Pomf. Başlangıçtan bu güne epey yol katettiler Noci kardeşler, bugün artık kendi web tv’leri var, kendileri bazı önemli etkinlikleri organize ediyorlar. Noci kardeşlere göre oyun yorumlama artık mesailerinin %5’ini oluşturuyor. Şirketin sadece iki çalışanı olduğuna bakmayın, yıl içinde şirkette 30 kişi çalışıyor ve Iron Squid gibi etkinlikler için yaklaşık 300 kişi görev alıyor şirkette.
?Bilgisayar oyunu yorumcularının kendilerini çok iyi geliştirmeleri lazım, bence mesela futbol yorumcularından çok daha fazla; bazıları oyuncuların karizma eksikliğini bizim kapamamızı bekliyorlar? diyor Thud. 26 Ocak cumartesi oyuncuları koreli ve muhtemelen fransız çoşkusuna çok alışkın değiller. Bu o kadar önemli değil, Kongre Sarayına bilet alıp gelmiş olan tüm oyun meraklıları yorumcuların Pomf ve Thud olduğunu bildiklerinden mükemmel bir show olacağını biliyorlardı.
26 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen Iron Squid finaliwww.ogaming.tv internet sitesinden de canlı olarak yayınlandı.
Umarız yakın bir gelecekte, ?Yetenek Sizsiniz? ya da ?O ses Türkiye? gibi ?dahice? yarışmaların yerini bilgisayar oyunu yorumculuğu yarışmaları yerini alır ve bu alanda yetenekli gençler ortaya çıkar. Aksi takdirde StarCraft2 oyun yorumlarının Serhat Ulueren, Gökmen Özdenak, Erman Toroğlu ve Ziya Şengül tarafından yapıldığını düşünmek bile istemiyoruz!
Canlı yayında video oyunu değil ama masa kırma yorumu
Not: Bu yazı Yazar ve Görsel Tasarımcı Kemal Akay‘a ithaf edilmiştir.
3 comments
franc-humoriste says:
Şub 11, 2013
90 yıllarda bilgisayar oyunu oynarken kendi kendimize yorum da yapar ve bundan safça zevk duyardık… yıl 2013, ve artık oynadığımız oyuna bile başkası eşlik ediyor. Yalnızlık kavramının tekrar sorgulanması bence bu saatten sonra yüzyılımız gerçekleri için olmazsa olmaz.
ha bu arada.. Sayın Erman Toroğlu’nun başına bu kazanın Şükrü Saracoğlu Stüdyosunda gelmiş olması biraz manidar değil mi? irdelenmeli…
Rodney says:
Şub 11, 2013
Sanayi çağının kültür endüstrisi ürünü nasıl sinemaysa, içinde yaşadığımız bilişim çağının kültür endüstrisi ürünü de dijital oyunlar. Sanılanın aksine çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor bu yapımlar, nasıl ki sporda birçok farklı dal, tür ve kategori bulunuyorsa benzer bir durum dijital oyunlar için de geçerli.
Starcraft 2, dijital oyunlar içerisinde strateji kategorisinde yer alan bir yapım. Futboldan bir takımla eşleştirsek, herhalde Barcelona’nın dengi dememiz yanlış olmaz. Starcraft 2 o kadar popüler bir yapım ki gerçekten bilhassa Güney Kore gibi ülkelerde sosyal hayata bile yön veren bir kültürel öğe. Üstelik bu öğe, sadece insanları eğlendirmiyor, aynı zaman da düşündürüyor da. Satrancın daha modern ve daha karmaşık versiyonu olarak tanımlayabiliriz Starcraft’ı. Yine iki taraf, birbirini domine etmeye çalışıyor, ancak olasılık sayısı satrançtan da fazla çünkü çok daha fazla parametre mevcut. Durum böyleyken müsabakalarda yapılan maçları yorumlayan kişilere çok fazla malzeme çıkıyor ve bu tür maçları yorumlayabilmek gerçekten zeka parıltısı isteyen bir iş. Dolayısıyla youtube aracılığıyla serüvenlerine başlayan bu gençlerin kurumsal bir yapıya bürünmesi şaşırtıcı olmadı benim için.
Şahsen Starcraft 2’nin Fransa’da bu kadar popüler olduğunu bilmiyordum. Ancak görünen o ki gerçekten toplumların eğlence anlayışları ve kültürel öğeleri arasında direkt bir ilişki var. Fransa’da, Güney Kore’de Starcraft 2; işte buralarda da yeteneksiziz falan…
DÜNYANIN EN KISKANILAN İNSANI : FELİX KJELLBERG a.k.a. PewDiePie | Hutopia says:
May 4, 2016
[…] notu: Video oyun yorumculu ile ilgili “Geleceğin Meslekleri: Bilgisayar Oyunu Yorumculuğu” yazımızıda […]