Fransa’nın Tours şehrinde François Rabelais Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre,ağır depresyon geçiren hastalarda koku alma sorunları yaşanıyor. Daha doğrusu depresyon geçirenler iyi kokularla kötü kokuları birbirinden ayırt edemiyorlar. Koku duyusunun bozulması bireylerde depresyon başlangını tespit etmeye yarayabilir mi? Araştırmacılara göre bu bulgu hakkında halen çok fazla bir şey bilemediğimiz ve Avrupa Ülkelerinde yaklaşık %10 ila %15ini etkileyen bir hastalık olan depresyonu daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.
bu şaşırtıcı çalışma François Rabelais Üniversitesi bilim adamları tararından yürütülmüş. Çalışma ağır depresyon bulguları gösteren hastalar üzerinde gerçekleştirilmiş. Araştırmacılardan Catherine Belzung insanı mutlu eden kokuları algılamakta güçlük çektiklerini bunun beynin ilgili merkezlerindeki bir bozukluğun göstergesi olduğunu ifade ediyor.
Çalışma iki grup üzerinde gerçekleştirilmiş. İlk grup erkek ve kadın karışık 18 ağır depresyonlu hastadan oluşurken, ikinci grup 54 “sağlıklı” bireyden oluşturulmuş. “Kobay” lara çeşitli koku testleri yapılmış. Sunulan 8 kokudan bazıları hoş, bazıları son derece kötü bazılarıda karışık kokularmış. Deneye katılanlardan bu kokuları sınıflandırmaları istenmiş. Tam da bu noktada çok ilginç bir sonuç ortaya çıkmış: sağlıklı bireyler kokuları rahatlıkla sınıflandırıken, depresyonda olanlar iyi ve kötü kokuları birbirlerinden ayırmakta çok zorlanmış ( vanilya, tarçın ve badem kokularını kötü koku kategorisine yerleştirmişler).
Antidepresan kullandıktan sonra bile, bu depresyon hastalarında koku alma bozukluğu bir müddet daha devam etmiş. Araştırmacıların bundan sonra cevap arayacağı soru, koku almadaki bozukluk sadece depresyon hastalığına mı yoksa başka psikiyatrik ve nörolojik bozukluklarda da mı görüldüğü.
1 comment
franc-humoriste says:
Kas 21, 2012
depresyon sürecinden geçen insanların “sigara” gerçeğinin kötü yanını idrak edememeleriyle ilişkilendirilebilir mi bu? her şeyde olduğu gibi, bu alışkanlığa bakışımız da dışarıya verdiğimiz imajın algısıyla başlıyor ne de olsa. bu süreci yaşamayan içiciler mi sigara kokusuna daha duyarlı oluyor, yoksa depresyon dönemindeki bireyin hijyen algısının yanında kaybettiği duyular da mı var?