Buğra Haskan
Yeni yapılan bir araştırma sigara tüketiminin ağızdaki yararlı bakterileri öldürüp zararlı bakteri oluşumunu tetiklediklerini gösteriyor.
Ağzımızda bakteriler doğumlarının ardından geçen birkaç saatte büyür gelişirler ve “yararlı” bakteriler ağızda oluşan zararlı bakterilerin oluşumunu engellemektedir. Sağlıklı bir insanın ağzında bir kısmı yararlı olmak üzere çok çeşitli bakteriler bulunmaktadır ve bu denge düzenli diş fırçalanması ve diş ipi kullanımıyla korunmaktadır. Yalnız, sigara içen birinin ağzında onu zararlı bakterilere karşı korunmasız kılan farklı bir “ekosistem” mevcuttur. Ohio State University’de yürütülmekte olan ve çeşitli mikropların ağız-diş hastalıklarını önlemesi üzerine yapılan araştırma da herkesçe bilinen genel kanıyı doğrulamakta ve sigara içenlerin içmeyenlere göre daha fazla ağız-diş hastalıklarına maruz kaldığını göstermektedir.
Ohio State University’nin asistan-öğretmeni Purmina Kumor’a göre sigara içen bir bireyin ağzında yararlı bakteriler elimine olup zararlı bakterilerin türemesini sigara içmeyenlere oranla daha çabuklaştırıyor. Bir araştırma ekibi tarafından, 15 sigara içen ve 15 sigara içmeyen birey üzerinde bakterilerin elimine olmalarından sonra nasıl tekrar üremeye başladıklarını inceleyen bir çalışma yapılmıştır. Her bireyin ağzı bir uzman tarafından temizlenmiş ve araştırmacılar bunun ertesi günü, 2 gün sonrası, 4 gün sonrası ve 7 gün sonrasında ağzın biyofilminden örnekler almışlardır(biyofilmler yararlı ya da zararlı rol oynayabilecek ufak bakteri topluluklarıdır).
Araştırmacılar bu deneyle ağızda var olan bakterileri ve farklı bünyelerin tepkilerini öğrenmeyi itemişlerdir. Vücut bir bakterinin zararlı olduğunu tespit ettiğinde hastalıklara karşı mücadele etmesinde yardımcı olacak sitokin maddesinden daha fazla salgılıyor. Sigara içmeyenlerin ağızlarındaki bakteri dağılımının ağızlarının temizlenmesinden önce de sonra da aynı olması, ve özellikle zararlı bakterilerin ve aynı zamanda sitokin salgılanmasının daha az olması ise araştırmanın vurguladığı ilginç detaylardan biri. Ancak tam tersine, sigara içen bireylerden alınan numunelerde ağızlarının temizlenmesinden sonraki gün içerisinde de aynı zararlı bakteri seviyesinde oldukları ve fazla sitokin salgıladıkları görülüyor. Bu da vücudun mikroplara karşı savaş yürütmekte olduğuna dair bir kanıt.
Araştırma daha ilginç bir sonuç daha ortaya koyuyor: Sigara içen bireylerin bünyesi aynı zamanda yararlı bakterilere karşı da onları tehdit olarak algılayıp mücadele etmekte aslında. Buraadn çıkarılan sonuç ise sigaranın ağzımızla barındırdığı yararlı bakteriler arasındaki dengeli ilişkiyi zedelediği ve ağız-diş sağlığının korunmasını zorlaştırdığıdır. Sigara içiminin getirdiği risk somut denecek boyutlardadır.
Sigara kullanan bireylerin ağız-diş rahatsızlıklarında zararlı bakterilerin sayıca fazla olması ve durumun ciddiyetini artırması sebebiyle daha sıkı bir tedavi gerekmektedir. Yalnız buradaki sorun, maalesef, pek az sayıda diş hekiminin hastalarına sigarayı bırakmanın gerekliliğini ve bunun tamamıyla kendi ellerinde olan bir durum olduğunu açıklaması ve bu konuda onları teşvik edici davranmasıdır.