Fareler üzerinde yürütülen deneylerde, levetiracetam adlı bir sara hastalığı(epilepsi) ilacının hafıza kaybını önlediği keşfedildi. ABD’deki Gladstone Institutes bünyesinde gerçekleşen bu buluşun mimarı olan bilimadamları 6 Ağustos tarihli PNAS dergisinde çalışmalarına dair bir makale yayınladılar.
Gladstone Institutes‘ün araştırma görevlileri Alzheimer’a karşı yeni ve mucizevi bir ilacın haberini yapmak isteyen basın tarafından birkaç haftadır aralıksız rahatsız ediliyorlar: Pfizer ve Johnson&Johnson Laboratuvarlarından çıkan başarısız sonuçlardan sonra nihayet beklenen çare bulunmuş muydu? Ne kadar yaklaşılmış da olsa, maalesef bu seferlik de değil. San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı bu enstitüdeki bilimadamları “görülme sıklığı gittikçe artan ve sırf 860.000’i Fransa’da olmak üzere Dünya’da toplam 35 Milyon insanı vuran Alzheimer hastalığı realitesinin farkında olduklarını” söylüyor, ve “hastalığın önüne geçmek için yeni stratejiler geliştirmek” istediklerini belirtiyorlar. Çalışmalara çoktan başlandığı ise gözden kaçmıyor.
Bu niyetle, çalışmayı yürüten araştırma grubu, fareleri nöron ağları üzerinde Alzheimer’a has dalgalanmalar gösterecek yönde değişime uğrattılar, ve epilepsi için endike bir ilaç olan levetiracetamı bu farelere zerk ettiler. Sonuç oldukça hızlı bir şekilde kendini gösterdi: Farelerin beyinlerindeki elektriksel faaliyetlerdeki dalgalanmada, sinaptik işlev bozukluklarında ve öğrenme ile hafıza sorunlarında düşüş gözlendi.
SONUÇ: Farelerde hafıza ve öğrenme sorunlarının somut bir iyileşme göstermesi için iki hafta(!) bile beklenmiş olmadı! Kesin, bu ileri atılmış bir adımdır. Ancak araştırmacılar bunu bir zafer saymaktan çekiniyorlar: “Levetiracetam elbette insanlarda da Alzheimer’a bağlı kognitif bozuklukları iyileştirici etkide bulunabilir, hatta hastalığı önleyebilir, ama bu umudumuzun gerçek tedaviye uygulanabilmesi için bile insan denekler üzerinde klinik bir araştırma yapmamız kaçınılmaz sorumluluğumuzdur.”
1 comment
franc-humoriste says:
Eyl 17, 2012
mucize olarak tabir edilebilecek salt ampirik çıkarımlar üzerine malesef somut deliller üretemiyoruz. bugüne kadar pek çok ilaç amaçları dışında kullanılmak üzere beklenmedik yan etkileri ile sükse yapmıştır. rastlantılar hayatımızı şekillendiriyor tabi ama her şeyi rastlantıya da bırakmamalıyız