Evrende bizim gibi başka dünyalar var mı?

Evren üzerine kafa yoran tarihten beri tartışılan bir konudur bu belki de. Evrendeki yaşam formu sadece dünyamızda mı var, yoksa galaksimizde ve başka galaksilerde de bize benzeyen / benzemeyen canlılar bulunuyor mu? NASA Keşif Programı, 2009 yılında bu soruya cevap aramak için ‘Kepler Mission’ isimli uydusunu yollar.

 

Uyduda yaklaşık bir metre uzunluğunda çok güçlü bir teleskop bulunmakta. Peki bu teleskop başka dünyalarda yaşam bulunup bulunmadığını nasıl gözlemlemete?

Bir gezegen dünyadan görüldüğü gibi bir yıldızın önünden geçtiğinde yıldızın üzerinde küçük bir noktacık şeklinde leke bırakır. Kepler de bu fikirden hareketle önce yıldızların üzerindeki küçük kara lekeleri tespit ediyor. Gezegenin yıldız etrafındaki yörünge hızı ve kütlesinden ise yıldızın büyüklüğünü hesaplıyor.

Gezegendeki yaşam formunu bulmak için ise onun sıcaklığını göze almak geerkiyor. Gezegenin sıcaklığı da ondan çok daha büyük olan ve etrafa yaydığı baskın elektromanyetik dalgalarla sıcaklığını belli eden yıldızlardan ve onların yörünge büyüklüğünden hesaplanabilir.

Sonuç?

Kepler uydusunun sadece birkaç ayda Samanyolu galaksisinde yüzlerce benzer dünya tespit ettiği belirtiliyor. Samanyolu galaksisinde güneşe aynı uzaklıkta, aynı kütleye sahip ve yörünge hızıyla dönen gezegen bulması çok küçük bir ihtimal olsada, farklı koşullar farklı yaşam formlarına sebebiyet vermesi büyük bir olasılıktır. İnsanlığın geleceği ise birgün benzer bir dünyaya ulaşacak mı? Ulaşsa bile bizden tahminen milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene ulaşmamız bugünün teknolojisiyle imkansızdır. Bize kalan ise Einstein’ın bilgiden çok daha önemli olduğunu vurguladığı hayal gücüne sahip olmaktır belki de.