Yeni iPad ve iPad’ler üzerine

iPad 3’ün piyasaya sürülmesini sabırsızlıkla beklerken, Forrester araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre “tablet” almayı planlayan amerikalı tüketicinin %61’i aslında iPad almak istediği ortaya çıktı.

Ülkemizde ve dünyada teknolojiyi takip eden tüketici gerçekte ne istiyor? Tablet mi yoksa iPad mi?

2011 yılında tablet alan tüketicilerin neredeyse %70’i aslında iPad aldılar. Isırılmış elmalı firma bu çok kısa bir geçmişi olan tablet piyasasında diğer firmaların açık ara önünde görünüyor. Henüz tablet bilgisayara geçmemiş olna ama gùeçmeyi düşünen teknoloji meraklıları arasında tablet=iPad eşitliğini çoktan kabul etmiş olanlar var.

 

iPad yakında sözlüklere ya da şimdilik en azından dilimize kalıcı olarak girebilir?

“Selpak var mı?” Kağıt peçete piyasasından selpak ismi özel isim olmaktan çıkıp nasıl kağıt peçete analamında kullanılıyorsa, çocukluğumuzda (en azından bir kuşağın) “sana” markası genel olarak margarinle eş anlamlı olduysa, bu gidişle “iPad” sözcüğü tablet kelimesinin yerine geçebilir.

Pad ingilizce de Tab yerine geçebilir.  / iPad- youPad- he or shePad

Çin’li firma Haier çıkarmış olduğu tablete “HaiPad”, Asus “EeePad Transformer”, Lenovo “LePad” ve “ideaPad” adlarını verdiklerini görüyoruz. Bu strateji aslında Apple firmasına yarıyor sanki. Kullanılan bu isimler insanlarda tüm bu firmaların çıkarmış oldukları tabletlerin aslında birer iPad taklidi oldukları düşündürebiliyor. Çin’de ve Tayland’da sahte “Apple” mağazalarında satılan sahte “iPad”lerden hiç bahsetmesek bile.

Apple firmasının rakipleri iPod/iPhone/iPad üçlemesinin karşısına çıkabilmek üzere sağlam ürünler peşinde. Samsung mücadeleye Android işletim sistemli tablet ve akıllı telefonlarla (Galaxy adı altında), LG “Optimus”la, Sony “Xperia” ile  devam ediyor.

Çek bir Galaksi, çek bir Optimum.

Bu ürünlerin başarılı olup olmadığına ve popülerlik derecelerine karar verebilmek için “Galaksi” ve “Optimum” kelimelerini ne kadar sıklıkla kullandığımıza bakacağız.