Geçtiğimiz Temmuz ayında NASA’nın uydusu Güneş yüzeyindeki bir patlamayı kaydetti, bu patlamaya nadir görülen bir olayda eşlik ediyordu: plazma yağmuru.
Gün batımını seyrederken Güneş’in öyle uslu durduğuna bakmayın! Güneş’in yüzeyinde sıklıkla etrafa yoğun plazma(ionize olmuş gazlar) saçan patlamalar gerçekleşmekte. Plazma kromosferden-Güneş atmosferinin alt tabakası- patlamayla uzay boşluğuna fışkırıyor. Bu Güneş patlamaları manyetik fırtınalara yol açıyor ve gezegenimiz etrafındaki uyduları dolayısıyla da Dünya’daki iletişim ağlarını etkileyebiliyor.
Geçtiğimiz Temmuz ayında NASA’nın SDO (Solar Dynamics Observatory) yaklaşık 20 saat süren lav püskürmesini kaydetti. Bu ?yağmur? aslında yüklü partiküllerden (ion, elektron ve proton) oluşuyor ve püskürtüldükten sonra yüzeye düşerken Güneş’in manyetik alanının çizgilerini takip ederek düşüyor. İzleyeceğiniz görüntülerde her saniye gerçekte 6 dakikaya eş değer. Görüntüler ultraviyole olarak çekilmiş ve yaklaşık 50000 K sıcaklıktaki ışığı gösteriyor!
1 comment
cnc plazma says:
Nis 2, 2013
Allah dünyadan cehenneme kapı açmış gibi gerçekten çok enteresan