Buğra Haskan

Araştırmacılar beyin etkinliğinin uyku sırasında daha az yoğun şekilde iletişimde bulunacak biçimde organize olduğunu gösteriyor.

 

Uyku esnasında, organizmamız dış dünyadan hala sinyaller alsa da ondan kendini soyutluyor, ama buna oranla nöronlarımızın etkinliğinin düştüğünü söylememiz yanlış olur çünkü biz derin uykudayken bile nöronlarımız aktif kalmakta. INSERM Laboratuvarlarına bağlı bir ekibin sürdürdüğü çalışma dış dünyadan farkındalığımızın sadece beynimizin etkinliğine değil aynı zamanda beynimizin elde ettiği verileri nasıl yorumladığına da bağlı olduğunu göstermektedir.

 

Beynimizin farklı bölgeleri arasındaki veri iletişim miktarını ölçen araştırmacılar, 13 gönüllünün ayık ve uykudaykenki beyin etkinliklerini MRlarını çekerek karşılaştırmak yoluyla, uyuyan bir beyinle ayık bir beyin arasında veri akışında farklılık olduğunu gözlemlediler.

 

“Biz uyurken, beynimizdeki etkinlik, herbirinin içinde ayıkkenki kadar veri alış-verişi gerçekleşen ancak birbirleri arasındaki iletişim oranı düşen farklı ve kısıtlandırılmış bilgi ağları etrafında şekilleniyor,” diye açıklıyor PNAS(Proceedings of the National Academy of Sciences)’ta yayımlanmış makalenin baş yazarı Habib Benali.

 

Araştırma görevlileri beynimiz içindeki bu bağlantı farklılıklarının beynin dış dünyadan elde ettiği verileri yorumlama becerisine zarar veriyor olabileceğini ve bunun da uykumuz sırasında dış dünyaya olan bilincimizin azaldığı gerçeğini açıkladığını düşünüyorlar.