VİRÜSTEN ELDE EDİLEN KİNETİK ENERJİ

Bu zamana kadar bilimadamları temiz enerji üretimi yolunda bakterilerden enerji etmek yolunda büyük yol   katettiler. Ancak şimdi California?daki araştırmacılar onlardan bir adım daha öne geçerek bakterilerle beslenen virüslerden enerji üretmeye başladılar. Virüsler sebep oldukları hastalıklar, salgınlar ve ölümlerle insanoğlu için her zaman baş belası olmuştur. Ancak genetik mühendisliği sayesinde artık onlarda insanların faydalanmaya başladığı organizmaların arasına giriyorlar.

Lawrence Berkeley National Laboratory?deki araştırmacılar nano boyutlarda şekil değiştirerek piezoelektrik özelliklere bürünen yeni nesil bir virüs ürettiler. (Piezoelektrik: Basınç ya da titreşim gibi mekanik hareketlerle elektrik üreten madde ya da cihazlar) Ürettikleri virüs M13 olarak adlandırılan bir bakteriyofaj (yani sadece bakterilere hastalık bulaştıran bir virüs).

Araştırmacılar virüsün kolay çoğalma özelliği sayesinde enerji üretiminin çok ucuz bir yolla yapılabileceği görüşündeler. Virüsler, tek bir deney tübündeki az miktar bakteriyi tüketip trilyonlara kadar ulaşabiliyorlar.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ VİRÜSLER (GDV)

Ancak buna rağmen bu virüslerden elde edilen enerji ne yazık ki çok yüksek değil. Enerji üretimini arttırmak için araştırmacılar iki yola başvurdular. Virüsün dış kabuğundaki proteini kesip yerine eksi yüklü glutamate molekülleri yerleştiriler. (Glutamate: Beyindeki en belirgin sinirsel elektrik mesajı ileten taşıyıcı, nörotransmitör) Başvurdukları diğer yöntem ise virüsleri üst üste kümelemek oldu.

Bilimadamları 1 santimetrekare virüs filmi elektrodlara bağlayıp üzerine bastırdıkları zaman 400 miliVolt, ya da başka bir deyişle bir AAA baterinin dörtte biri kadar enerji elde ettiler.

UYGULAMALARI

Piezolelektrik etkisi çakmak, telefonlardaki mikrofon gibi insanlarca çok kullanılan cihazlarda kullanılıyor ancak en yaygınları toksik maddelere dayanıyor. Öte yandan bu araştırmada elde edilen piezoelektrik ise tamamen zararsız. Araştırmacılar bu teknolojiyi insanların kıyafetlerinin bir parçası haline getirerek günlük yürümek, bilgisayara yazı yazma gibi aktivitelerden elektrik elde edip bunu elektronik cihazların şarjında kullanmayı umut ediyorlar.

watch?feature=player_embedded&v=F1PzYi8jmuo